Simpanan untuk anak kecil sudah tentu untuk jangka panjang (Long Term Saving). Lagipun, anak kecil tak perlu pun ‘easy access’ untuk simpanan sebab semua keperluan masih ditanggung oleh ibu bapa. Bagi ibu bapa yang berkemampuan bolehlah ‘mengadakan’ sebuah hartanah bagi setiap anak supaya apabila anak sudah pun mencapai usia layak masuk ke universiti atau sudah mula bekerja, hartanah yang dibeli tersebut sudahpun mencapai kenaikan harga yang ‘significant’.

Modal serendah RM100 pun boleh memiliki Emas Fizikal 999

Namun, bukan semua orang mampu untuk ‘mengadakan’ sebuah hartanah bagi setiap anak. Tapi ini bukan alasan untuk kita tidak menyimpan untuk anak-anak kita. Salah satu kelebihan Aset Fizikal Emas ialah ia boleh dikumpul sedikit-sedikit mengikut kemampuan sendiri.

Jadi dengan Public Gold ni, bukan orang dewasa sahaja boleh memiliki aset fizikal, Emas – anak kecil yg sudah memiliki MyKid pun boleh memiliki Emas melalui Joint-Account GAP (Gold Accumulation Program).
Modal untuk bermula pula serendah RM100 jer 😊  . Jom kita pastikan SIMPANAN anak kita bersifat jangka panjang dan dapat digunakan oleh mereka ketika diperlukan nanti. Sekurang2nya dapatlah kita kurangkan hutang belajar mereka ATAU yang terbaik menampung sepenuhnya kos pelajaran peringkat tertinggi mereka.

Jadi macam mana yer nak bermula?

Sama jer cara nak mulakan Simpanan GAP untuk anak dengan akaun dewasa. Bezanya CUMA setaip akaun anak akan diuruskan oleh salah seorang penjaga sehingga mencapai 18 tahun. Cara untuk bermula adalah seperti berikut.

  1. Rujuk Harga GAP terkini di www.publicgold.com.my
  2. Bank-in Duit ke Akaun “Public Gold Marketing Sdn Bhd”. 5571-3923-8048 (MAYBANK) ATAU 3167-52-0833 (PUBLIC BANK) Letakkan nama anda dan GAP purchase sebagai rujukan bayaran
  3. Lepas bank in cuma provide info berikut utk saya daftarkan akaun GAP untuk anak. (Boleh rujuk sample di bawah)
    a. Nama penuh (spt IC) Nama anak/Nama penjaga akaun
    b. IC number Mykid anak/IC penjaga :
    c. Email :
    d. HP Contact penjaga :
Cuma WhatsApp kepada saya slip bayaran dan maklumat, saya uruskan SEMUA 🙂

Public Gold akan email “Username” dan “Password” ke alamat email berdaftar. Jadi untuk memudahkan urusan, yang terbaik adalah dengan membuat 1 akaun email untuk setiap anak kerana HANYA 1 alamat email boleh digunakan untuk 1 akaun GAP. Ini akan memudahkan urusan “Reset Password” di masa hadapan. Jika tidak menerima Email daripada Public Gold setelah 48 jam hari bekerja sila hubungi saya untuk saya ‘follow-up’ dengan pihak Public Gold.

Interface Akaun Emas GAP – Semua urusan di hujung jari

Tadaaa.. Anak kecil pun sudah boleh memiliki aset fizikal Emas. Tahniah kepada ibu bapa yang prihatin dan memikirkan tentang kepentingan menyimpan untuk masa depan anak-anak.

Kongsikan Artikel Ini
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •